RESTORANLARDA İŞ GÜVENLİĞİ

Restoranlar az tehlikeli işler sınıfında yer alır ancak yapılan mutfak işleri nedeniyle bir çok iş kazası meydana gelebilmektedir. Restoranlarda uygulanması gereken iş güvenliği önlemlerini sizin için özetledik.

Restoranlarda İş Güvenliği

Yazan: Elif Karadaş

Tarih: 23/08/2017

Mutfak, bulaşıkhane ve restoranlar, uygun önlemler alınmadığında, çalışanların güvenlik ve sağlığını doğrudan veya dolaylı bir biçimde, hemen veya sonradan etkileyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal ve güvenlik tehlikelerinin oluştuğu çalışma ortamlarıdır. Bu ortamlarda aşçılar, aşçı yardımcıları, bulaşıkçılar, servis görevlileri ve temizlik personelleri çalışır. Önlem alındığında çalışanların bu tehlike ve risklerden korunmaları olanaklıdır.

Restoranlar Meydana Gelen İş Kazaları

Restoran mutfak çalışmalarında ana kaza nedenleri çalışanların dikkatsizliği, kullanılan yöntemler ve yapılan işle ilgili bilgi eksikliğidir. Oluşabilecek kazaları en aza indirebilmek için bu konular üzerinde çalışmalar yapılmalı ve olan kazaların tekrarlanmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Kişi bazlı bilgilendirmelerin yanı sıra toplu güvenlik tedbirlerinin alınmasına önem gösterilmelidir.

Islak Zeminler İş Güvenliği Sorunu Oluşturuyor

Restoranların mutfak bölümünde kazalar, en çok keskin nesneleri taşırken ıslak zeminlerde kayma sonucu meydana gelmektedir. Mutfaklarda sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için çalışırken güvenlik kurallarını takip etmek ve saha kontrolleri yapmak gereklidir. Öncelik olarak toplu korunma önlemine gitmek amaçlı kaymaz zemin oluşumu sağlanmalıdır. Fiziki konumlarda ötürü zeminde değişikliği gidilemiyor ise kaymaz iş ayakkabısı temini sağlanmalıdır. Kaymaz ayakkabılar genellikle kendi iş üniformasının bir parçası olarak restoran çalışanları için gereklidir. Bu ayakkabıların kavrama yüzeyleri, ıslak zeminlerde her türlü kaymayı önleyici niteliktedirler.

Islak zeminler çalışanların yaralanmasına neden olma potansiyeline sahip tehlikelerdir. Mutfakta kırılan veya dökülen parçaları çalışanlar temizlendiğinden emin olmalıdır. Bütün emniyet işaretleri veya afişleri yerinde olmalı ve belirteçler açıkça görülebilir ve anlaşılır olmalıdır. Bir kaza meydana gelmesi durumunda, derhal bir yönetici veya amirini haberdar edilmelidir.

Restoran İş Kazası

Restoranlarda İş Sağlığı

Restoranda çalışanlar birçok mikrop riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu mikropların para, gıda ve kirli yemeklerden oluşabilme ya da bulaşabilme tehlikeleri vardır. Özellikle çürük yemeklerde bakterilerin olma olasılığı oldukça fazladır. Bu bakterilerin açık yaralara temasını enfeksiyon riski olduğundan dolayı önlenmelidir. Restoranlarda mikrop ve bakterilerin yayılmasını önlemek için, özellikle yemek yemeden önce ya da tuvaleti kullandıktan sonra, sık sık ellerin yıkanması gereklidir.

Acil Durum Tatbikatı Yapılmalı

Restoranlar konum itibariyle birçok farklı alanlarda bulunabilirler. Bulundukları bölgelere özgü çevresel bazlı risk analizlerinin yapılması gereklidir. Bilindiği üzere İşyerlerinde Acil Durumlarda Hakkında Yönetmelik gereği sene de en az 1 (bir) defa işletmelerde acil durumlara yönelik tatbikatlar yapılması gerekmektedir. Bölgesel bazda yapılacak olan analizlerimde acil durumlara yönelik yapılacak tatbikatlarda oldukça önemlidir. Müşteri potansiyeli, çalışan sayısı, çevreden gelebilecek tehlikeler göz önünde bulundurularak gerekli sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Acil durum destek ekipleri özel olarak eğitilmeli ve müşteri yönlendirmelerine dair bilgilendirilmelidir.

Restoranlar İSG Kültürünü Oluşturmalı

Restoranları ziyaret ettiğinizde müşteri gözüyle değil de bir de iş güvenliği gözünden bakmayı deneyiniz. Gerek çalışanlar gerekse müşteriler için gerekli tedbirler alınmış mı? İş sağlığı ve güvenliği bir kalite olmasının yanı sıra bir kültürü de temsil etmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi ‘Önce İş Sağlığı ve Güvenliği’ diyelim.

Sağlıklı ve güvenli günler dilerim.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.