OSGB FİRMALARI

İlk olarak 2009 tarihinde mevzuata giren Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi ( OSGB ) kavramı, o tarihten bugüne nereye geldi. Şirketinize hizmet verecek bir OSGB seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

osgb firmalari

Yazan: Can Alpar

Tarih: 25/07/2017

OSGB FİRMALARI NE İŞ YAPAR?

OSGB firmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve denetlenen özel kuruluşlardır. Kurulma amaçları firmalara iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli hizmetleri vermek ve bu firmaların iş sağlığı ve iş güvenliğinin yasalara uygun ilerlemesini sağlamaktır.

OSGB kavramı hayatımıza 9 Aralık 2009 tarihinde resmi gazete'de yayınlanan "İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ" ile girmiştir. Bu tebliğin yayınlandığı tarihte henüz 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu henüz yürürlüğe girmediği için genel olarak OSGB'ler ağır ve tehlikeli işlere hizmet vermek üzere kurulmaktaydı. Dolayısıyla bu tarihten yasanın çıktığı tarihe kadar geçen sürede az sayıda OSGB kuruldu. Daha sonra 31.06.2012'den günümüze kadar Türkiye genelinde yaklaşık 3000 OSGB kurulmuştur.

OSGB FİRMALARI NASIL SEÇİLİR?

Yasanın ilk yıllarında İSG hakkındaki kısıtlı bilgiden dolayı, hizmet alacak birçok firma OSGB'leri fiyatlarına göre değerlendiriyordu. Firmalar isg'nin içine girdikçe tek kıstasın fiyat olmadığı, kalitenin ve ürün yelpazesinin daha önemli olduğu anlaşıldı.

OSGB firması seçerken dikkat etmeniz gereken noktaların başında satış sonrası destek hizmetleri geliyor. Firmanın sizin isteklerinizi ne kadar zamanda karşıladığı (örn: işyeri hekimi değişikli talebinizin ne kadar zamanda gerçekleştiği, vs.) ve size nasıl destek hizmetleri sunduğu çok önemlidir. Bunun dışında OSGB hizmeti, hiçbir zaman işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanıyla bitmez. Bunlar dışında dışarıdan hizmet olarak alınması gereken birçok zorunluluk vardır. Bu hizmetlerinde İSG hizmeti aldığınız firma tarafından kaliteli şekilde verilmesi, hem sizin iletişimde olduğunuz firmaların artmamasını sağlayacak hem de iki iş arasındaki koordinasyon en üst düzeyde olacaktır.(örn: ortam ölçümü yapan firma ile iş güvenliği uzmanı koordinasyon içinde olmalıdır.)

Seçeceğiniz OSGB firmasınının diğer hizmetleri arasında aşağıdakilerin bulunması, her zaman yararınıza olacaktır:

  • İlk Yardım Eğitimleri
  • Ortam Ölçüm Laboratuvarı (İş Hijyeni Laboratuvarı)
  • Yangın Eğitimleri
  • Arama-Kurtarma, Söndürme, Koruma Ekipleri Eğitimleri
  • Makine-Elektrik Periyodik Kontrolleri
  • Ambulans Hizmeti (Gereken işyerleri için)
  • İSG Yazılımı (Bir yazılım kullanılması sistemli bir OSGB olduğunu ve yapılan işlerin merkezi bir kontrol sistemine tabi olduğunu göstermektedir.)

OSGB FİRMALARI NASIL KURULUR?

OSGB firmaları kurmak göreceli olarak kolay, ayakta kalmasını sağlamak zordur. Çünkü her sene çok sayıda habersiz denetimler olur. Bu denetimlerde OSGB'nin hizmet verdiği bütün işyerlerinin OSGB'de bulunan doküman kopyaları incelenir ve sonuca göre gerekirse ceza puanı sistemi içinde cezalandırılır. OSGB ceza puanı sisteminde her uygunsuzluğun bir puanı vardır ve 5 sene içinde belli bir puana ulaşan OSGB kapatılır. Bu sebeple geçtiğimiz yıllarda özellikle İstanbul ve Ankara'da birçok OSGB kapatılmıştır.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi kurmak için gerekenler arasında uygun büyüklükte bir ofis, bir tam zamanlı işyeri hekimi, bir tam zamanlı işyeri hekimi ve bir tam zamanlı diğer sağlık personeli vardır. Bu personellerin OSGB'nin hiç işi olmasa bile tam zamanlı olarak kadroda bulunması gerekir. Aksi takdirde bir denetimde OSGB, ceza puanı sistemi göz önünde bulundurulmaksızın kapatılır.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.