6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu yayınlandı? Kanunun Türkiye'deki çalışma hayatına nasıl ve hangi aşamalardan geçerek gireceğini blog yazımızla inceledik.

Yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği

Yazan: Özgen Özden

Tarih: 27/11/2012

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yasaya göre 2 ve daha fazla çalışanı olan bütün şirketler işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli bulundurmakla yükümlü olacaklar. Peki bu ne zaman olacak.

Yasanın getirdiği bu değişiklikler bir anda hayatımıza girmeyecek. Kademeli olarak önce büyük firmalar sonra, büyük olmasa bile faaliyet alanı itibariyle tehlikeli işler yapan firmalar ve daha sonra az tehlikeli olsa bile bütün firmalar bu yasanın getirdiği yenilikleri uygulamakla yükümlü olacaklar.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda, İşin Tehlikesinin Belirlenmesi

Yapılan işin tehlikesi 25 Kasım 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği‘ne göre belirleniyor. SGK’nın tehlike sınıflarının aksine İş Sağlığı ve Güvenliği tehlike sınıfları “Az Tehlikeli”, “Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” olmak üzere üçe ayrılıyor. Az tehlikeli işler sınıfında 138 madde, tehlikeli sınıfında 117 madde ve çok tehlikeli sınıftaki 72 madde’den şirketinizi en iyi tanımlayan ibareyi bularak tehlike sınıfınızı öğrenebilirsiniz.

Örnek birkaç iş ve tehlike şınıfları:

  • Her türlü yiyecek maddelerin satışı – Az Tehlikeli
  • Plastik madde imali – Tehlikeli
  • Vapur ve gemi inşa ve tamiratı, tersaneler – Çok Tehlikeli

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda Kademeli Geçiş

Biraz önce belirttiğimiz gibi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği yenilikler bir anda hayatımıza girmeyecek. Öncelikle 50′den fazla çalışanı olan firmalar iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli bulundurmakla yükümlü olacak bu yükümlülük yasa Resmi Gazete’de yayınlandıktan 6 ay sonra yani 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlayacak. 50 ve 50′den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan şirketler 30 Haziran 2013′ten itibaren ve diğer bütün şirketler 30 Haziran 2014′ten itibaren yasanın iş güvenliği uzmani, işyeri hekimi ve sağlık personeli bulundurma hükümlerinin uygulamakla yükümlü olacak. Yasanın kapsamı dışında olan tek şirket grubu tek bir kişinin çalıştığı şirketler.

Aşağıdaki görsel tehlike sınıfına ve büyüklüğüne göre şirketlerin yükümlüklerinin ne zaman başlayacağını daha güzel anlatıyor.

Tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun uygulamaya geçeceği tarihler

6331 ne zaman yürürlüğe giriyor?

Önemli not: 50 kişi sınırı şirketinizin şirket bazında değil işyeri numarası bazında dikkate alınır. Yani toplamda 2 ayrı lokasyonda faaliyet gösteren ve bir lokasyonunda 50′den fazla, diğer lokasyonunda 50′den az çalışanı olan bir şirketin ilk etapta sadece 50′den fazla çalışanı olan lokasyonu yasanın kapsamına girecektir. Ancak 50′den az çalışanı olan diğer en iyi ihtimalle 30 Haziran 2014 tarihinde yasanın kapsamına girecektir.

Peki hangi sizin şirketiniz ayda kaç saat iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve sağlık personeli bulundurmakla yükümlü. Almanız gereken iş güvenliği uzmanlığı hizmet süresini İş Güvenliği Uzmanı Hizmet Süresi Hesaplama sayfasından, işyeri hekimliği hizmet süresini İşyeri Hekimi Hizmet Süresi Hesaplama sayfasından, işyerinizdeki çalışan sayısını gerekli alana yazarak öğrenebilirsiniz.

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız, siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.