Avm’lerde yüzlerce kişi çalışıyor ve her gün binlerce kişi avmlere gidiyor. Bu kadar büyük yapılar olan avmlerinde iş güvenliği gereksinimleri de büyük oluyor. Sizler için inceledik.
Yazan: Önder Demir
Tarih: 06/09/2017
Türkiye’de sayıları son yıllarda hızla artarak 400 e yaklaşan alışveriş merkezleri kentsel yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir. Son zamanlarda özellikle Büyükşehirlerde küçük esnafın yerini daha kompleks yapıdaki Avm’ler aldı ve almaya devam ediyor. Avm’lerde yüzlerce kişinin çalıştığını, her gün binlerce kişinin ziyaret ettiğini ve zamanımızın büyük bir kısmını artık bu ortamlarda geçirdiğimizi düşünürsek bu toplu yaşama ortamları bizleri derinden etkilemektedir. Öğle molalarında, mesai bitimlerinde, hafta sonları ve resmi tatillerde yani bulduğumuz her fırsatta kendimizi buralara atıyoruz ve hatta iş görüşmeleri, toplantılar, iş yemekleri, sinema, konser ve daha niceleri için buralara akın ediyoruz.
Alışveriş yaparken yoğun bir gürültü, aydınlatma ve reklama maruz bırakılırız bu durum ziyaretçilerin isteğini / motivasyonunu arttırabilir ancak çalışanlar için artık sıradan bir durum haline gelip endüstriyel körlük boyutuna ulaşabilmektedir. Bu sorunun giderilmesi için mutlu ve güvende bir çalışma ortamı yaratmak gerekiyor.
Alışveriş merkezi ziyaretçilerine mutlu ve güvende bir ortam sağlamak için dikkat edilmesi gerekenler:
Risk Analizi: Birden çok işyerinin bir arada bulunması riskleri de etkilemektedir. Her bir işyeri kendi içinde yaptığı risk analizinde diğer işyerlerinin yaratacağı riskleri de göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Acil Eylem Planı: İşyerlerinin kendi içinde acil durumlara hazırlıklı olunması için deneyimlemesi gereken deprem, yangın, sel, sabotaj vs. tatbikatlarının AVM genelinde de yapılması gerekmektedir. Avm genelinde de yılda en az bir kez yapılmalı ve katılımın önemi anlatılmalıdır.
İş Ekipmanları Periyodik Kontrolleri: Düzenli olarak yapılmalı ve tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi gerekmektedir. Asansörler, yürüyen merdivenler, yangın dolapları, yangın söndürme cihazları, sprink ve dedektör sistemleri, havalandırma ve klima tesisatları, elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, jeneratör, forkliftler, transpaletler, kazan daireleri, Avm bünyesinde bütün işyerlerine ait işlere yönelik özel ekipmanlar periyodik olarak kontrol edilmeli.
Ortam Ölçümleri: İş yerlerinde aydınlatma, gürültü, termal konfor asgari olarak yapılmalı ve iş yerlerinin durumuna göre gerekli ölçümler yapılmalıdır.
Eğitimler: İşyerleri çalışanlara temel isg eğitimleri ve yapılan işlere özel ileri eğitimler vermelidir.
Acil Çıkış İşaretleri ve Toplanma Alanı: Avm yönetimleri acil çıkış işaretlerini sayıca arttırmalı ve görünürlüğünü sağlamalıdır. Elektrik kesintisinde acil aydınlatmaların devreye girmesi sağlanmalıdır. Çalışanlar ve ziyaretçiler tarafından ‘’Toplanma Alanı’’ nın öneminin anlaşılması sağlanmalıdır.
Deprem: Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. İşyerlerinin vitrinleri düşünüldüğünde deprem anında bütün camların patlaması çalışanlar ve ziyaretçiler açısından zor anlar yaşatabilecektir. Deprem anında Çömel-Kapan-Tut tekniğini her yerde vurgulamalı. Çalışan ve müşterilerin depremde asansör ve yürüyen merdiven kullanılmaması gerektiği hakkında bilgilendirilmeli ve etiketleme yapılmalıdır.
Ergonomi: Avm çalışanları mesailerinin büyük bir kısmını ayakta geçirmektedirler. Yük taşıma ve çeşit vücut duruşlarında uzun süreli ayakta durmalarda çeşitli sağlık sorunlarıyla baş başa kalmaları kaçınılmaz olacaktır.
Elle Kaldırma ve Taşıma: Özellikle depo çalışanları mal kabul bölümüne gelen ürünleri (koli vb) herhangi bir sağlık sorununa ve kazaya sebebiyet vermeden taşıyabilmeleri için elle kaldırma ve taşıma eğitimi almalıdır.
Talimatlar: İşverenler her iş yeri için çalışma ortamında ve ziyaretçilerin kullandığı alanlarda çalışanları ve ziyaretçileri bilgilendirmeli, yönlendirmelidir.
Sağlık Raporu: İşe başlamadan çalışanlardan detaylı sağlık raporu alınmalı ve iş yeri hekimleri tarafından işe giriş muayeneleri yapılıp, yapılacak işe uygun olup olmadığı belirtilmelidir.
Hijyen: Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği bu işyerlerinde en önemli faktörlerden biri de ‘’hijyen’’ dir. Bulaşıcı ve salgın hastalıkların önüne geçilebilmesi için her bireyin dikkat ettiği kadar toplu koruma önlemlerinin de önemi büyüktür.
Kayma takılma ve düşme: Avm genelinde aydınlatmanın ve görsel etkileyicilerin fazlalığı zemine dikkat edilmesini zorlaştırıyor. Islak ve kaygan zeminler bu tür durumlarda kaza riskini arttırmaktadır.
Döner kapılar: AVM’lerin kapısında bulunan otomatik açılır kapılarda şeffaf olduğunu gösterir ibarelerin bulunmaması ve misafirlerin fark etmemeleri sonucu, kaza ve yaralanma olasılıkları mevcuttur. Döner kapılarda uzuv sıkışmasını önlemek amaçlı açıklıkların kapatılması da önem arz eden konulardandır.
X-Ray cihazları: Avm girişlerinde bulunan X-Ray cihazlarının kalibrasyonu ve radyasyon seviyelerinin düzenli periyotlarda kontrol edilmesi gerekmektedir. Radyasyonun insan sağlığı üzerindeki uzun sürelerde ortaya çıkan etkileri bu bölgelerde düzenli olarak dinlendirilmeden uzun sürelerde hizmet veren güvenlik görevlilerinin sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir.
Unutmayalım ki; sizin mesainiz bitmiş olabilir ancak bulunduğunuz ortamda başkalarının mesaisi devam etmektedir.
İş güvenliği herkes için!