Yazan: Oktay Coşkun
Tarih: 10/08/2022
Çalışan temsilcisi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışandır.
Çalışan temsilcisi olabilmesi aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekiyor;
İşyerinde görevlendirilecek çalışan temsilcisi sayısı ise şirketin toplam çalışan sayısına göre değişiyor olup aşağıdaki gibidir;
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, çalışan temsilcisinin seçimle işbaşına getirileceğini, ancak seçim ile belirlenemediği hallerde atama yapılabileceğini belirtiyor. Fakat, kanun hangi durumlarda seçim yapılamamış sayıldığı belirtilmiyor. Konu İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Çalışan Temsilcisinin Nitelikleri ve Seçilme Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğ’de açıklığa kavuşuyor:
“İşyerinde yetkili sendika bulunması halinde, işyeri sendika temsilcileri çalışan temsilcisi olarak görevlendirilir. Sendika temsilci sayısının zorunlu çalışan temsilci sayısından az olması durumunda diğer çalışan temsilcisi veya temsilcileri dengeli dağılıma özen göstermek kaydıyla işveren tarafından görevlendirilir.”
Seçim, işyerindeki çalışanların en az yarıdan bir fazlasının katılacağı bir oylamayla yapılır. Oylamanın gizli yapılması esastır. En fazla oy alan aday veya adaylar çalışan temsilcisi veya temsilcileri olarak ilân edilir. Vardiya usulü çalışılan işyerlerinde ise seçimler tüm vardiyalarda çalışanların da oy kullanmasına imkân verilecek şekilde düzenlenir.
Yapılan seçimi hangi adayın ne kadar oyla kazandığı ile ilgili bir tutanak düzenlenmesi gerekiyor. Bu tutanakta işveren veya vekilinin ve seçimde görevlendirilen çalışanların imzası olması gerekiyor. Bu tutanaklar ve oylamaya katılanların imzalı listesi bir sonraki seçime kadar işyerinde saklanmalıdır.
Çalışan temsilcisinin, herhangi bir nedenle görevinden ayrılması durumunda, daha önce yapılan seçim sonuçlarına göre en fazla oy alan sıradaki aday atanır.
Seçim sonuçları 5 yıl geçerli olup, 5 yılda bir seçim tekrarlanır.
Çalışan temsilcileri öncelikle her çalışan gibi temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimini almalıdır. Bunun yanında ilgili yönetmelikte tarif edildiği üzere çalışan temsilciliği görevi hakkında özel olarak eğitilir.