6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun getirdiğini yükümlülükleri A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Özgen Özden sizin için derledi. Blog yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Yazan: Özgen Özden
Tarih: 23/04/2013
Aşağıda Özden OSGB Genel Koordinatörü Özgen Özden’in İstanbul İnşaatçılar Derneği İNDER’in resmi yayın organı İNDERGİ’de yayınlanan yazını bulabilirsiniz.
İşverenler, bu görevlerini yerine getirirken kaynağında riskleri ortadan kaldırmalıdır. Şayet kaynağında riskler ortadan kaldırılamıyor ise kaynakla kişi arasında risklerin çalışana ulaşması önlenmelidir. Yine riskleri ortadan kaldıramamış ise en son olarak kişisel koruyucular ile çalışanı korumalıdır.
Risklerden korunmak için;
Kişisel koruyucu donanım, risklerin, toplu korumayı sağlayacak teknik önlemlerle veya iş organizasyonu ve çalışma yöntemleriyle önlenemediği veya tam olarak sınırlandırılamadığı durumlarda kullanılmalıdır.
Kişisel koruyuculara karar verirken, önce işyerinde “kişisel kullanımına ilişkin riskler belirlenmeli, Bu risklere göre değerlendirirken, Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Ekleri kapsamında yapılmalı.
Kişisel koruyucuların seçiminde;
Kişisel koruyucu kullanacak kişiler, hangi risklere karşı kullanacağı ve kişisel koruyucu donanımların nasıl kullanılacağı konusunda uygulamalı olarak eğitim verilmelidir.
Kişisel koruyucuların kullanımı hususunda çalışanların anlayabileceği şekilde talimatlar hazırlanmalı ve bu talimatlara uygun şekilde kullanımı sağlanmalıdır.
Belirlenen kişisel koruyucular, çalışanların itirazlarına rağmen muhakkak kullanımları sağlanmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
İSG Videoları
İşverenler bu yükümlülüklerini yerine getirebilmek için iş güvenliği sorumlusu görevlendirmelidir. Ayrıca, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 124. Maddesi, binada en yetkili amirin yangın amiri olduğunu belirtmektedir. 125. Maddesi ise mesai saatleri içinde bu görevini bir başkasına devredebileceğinden bahsetmektedir. Bu nedenle ayrıca yangın sorumlusu da görevlendirilmelidir. Bu işleri Yangın ve İş Güvenliği Sorumlusu atayarak bir kişinin de görevlendirilmesi sağlanabilir.
Çalışan sayısına bakılmaksızın her işveren, İşveren vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, çalışan temsilcisi ve destek elemandan ekip oluşturmalı ve risk değerlendirmesi yaptırmalıdır. (İşverenin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma yükümlülüğü yok ise bu ekipte bulunma şartı aranmıyor)
İşverenler çalışanlarına görev verirken çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden uygunluğunu göz önünde bulundurmalıdır. İşverenler, hayati ve yakın tehlike bulunan yerlere görevliler haricindeki kişilerin ulaşmasını engellemelidir.
Bu görevlendirmeleri kendi içinden görevlendirebileceği gibi, ortak sağlık ve güvenlik biriminden de bu hizmetleri alabilir.
Gibi işverenlerin yükümlülükleri bulunmaktadır.
Bu görevlerini de çalışan sayısına gore kademeli olarak yerine getirme yükümlülüğü bulunmaktadır
50’den fazla çalışanı olan tüm firmaların yükümlülükleri bulunmaktadır. 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara 30.06.2013 tarihinden, 50’den az çalışanı olan ve tüm kamu kurumlarında ise 30.06.2014 tarihinden itibaren yükümlü kılmaktadır.
Meydana gelebilecek acil durumları önceden değerlendirerek, çalışanları ve çalışma çevresini etkilemesi mümkün ve muhtemel acil durumları belirleyerek ölçüm ve değerlendirmeleri yapıp, yazılı doküman olarak hazırlamakla ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri almakla yükümlü bulunmaktadır.
Acil durum ekipleri oluşturmalı (Söndürme, kurtarma, koruma ve ilkyardım) ve İstanbul İtfaiyesi Eğitim Dairesi Başkanlığından eğitim almaları sağlanmalıdır.
Acil durum planı hakkında tüm çalışanlarının bilgilenmelerini sağlamalı, her altı ayda bir (İSG Tüzüğüne göre) tatbikat yapılması sağlanmalıdır.
İşyerlerinde kişinin zarar görmesi (iş kazası yada meslek hastalığı),İşyeri, makine yada iş ekipmanı zarar görürse/zarar görme potansiyeli var ise, iş güvenliği uzmanı tarafından detaylı rapor hazırlanır, bird aha yaşanmaması için ne gibi tedbirlerin gerekliliği belirtilir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu var ise Kurula, yok ise doğrudan işverene Rapor sunulur.
İSG Kurulunun olduğu durumda, İSG Kurulunda değerlendirilerek işverene bir daha olmaması için tavsiyede bulunanrak bir Rapor sunar.
Şayet çalışan zarar görmüş ise, derhal kolluk kuvvetine (polis yada jandarma) ve kazadan sonraki üç iş günü içinde (meslek hastalığını öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde) Sosyal Güvenlik Kurumuna online olarak müracaatta bulunur.
İşe girişte, iş değişikliğinde, iş kazası yada meslek hastalığı nedeniyle 15 günden fazla işten uzak kalmalarında ve düzenli aralıklarla işyeri hekimince sağlık gözetimine tabi tutma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu sağlık gözetiminden doğan kaynaklı her türlü ek maliyeti işverence karşılanma yükümlülüğü getirmiştir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılmalarını yasa yasaklamıştır.
Yasa, üç eğitimden bahsetmektedir.
Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim belgesi olmayan kimse çalıştırılmamalıdır.
İş kazası yada meslek hastalığı nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalan çalışanlar, işe dönüşlerde ilave eğitim almadan işbaşı yaptırılmamalıdır.
Altı aydan fazla işten ayrı kalanlara, işe başlarken yenileme eğitimi verilmelidir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; iş sağlığı ve güvenliği eğitim belgesi olmayanlar çalıştırılmamalıdır.
Eğitimlerin maliyet, hiçbir şekilde çalışanlara yansıtılmamalıdır.
Çalışan Temsilcisi seçilmesi sağlanmalıdır. Birden fazla çalışan temsilcisi seçilmesi durumunda, kendi aralarında bir kişiyi de baş temsilci seçmeleri sağlanmalıdır.
(İşyerinde sendika var ise işyeri sendika temsilcisi aynı zamanda çalışan temsilcisi olarak görev yapar.)
Asıl işveren – alt işveren ilişkisi kurulmuş ise
İşverenler, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun kurul kararlarını uygulamak zorunda.
Aşağıdaki üyelerle isg kurulu oluşturulur.
Kurul sekreteryalığını, iş güvenliği uzmanı tam zamanlı görevlendirilmiş ise İş Güvenliği Uzmanı, iş güvenliği uzmanı kısmi süreli görevlendirilmiş ise personel/idari/sosyal/mali işlerden sorumlu bir kişi, kurul sekreteryalığını yürütür.
Kurul her ay toplantı yapar. (az tehlikeli işlerde üç ayda bir, tehlikeli işlerde iki ayda bir de yapabilir)
İşveren, kurul üyelerinin ve yedeklerine, İş sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik Madde 7’deki konularda eğitim verilmesini sağlar.
Kurul, işyerinin çalışma şartlarını belirten bir “İç Yönerge Taslağı” hazırlayarak işverenin onayına sunar.