Ramak Kala Olayının Önemi

Çalışanları, işyerini ve iş ekipmanlarını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaylara ramak kala denir. Ramak kala orlayının neden önemli olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ramak Kala Olayının Önemi

Yazan: Ezgi Balcı

Tarih: 30/10/2017

Ramak Kala Olayı Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğine bakacak olursak şu şekilde bir tanımlama yapılmaktadır:

Ramak Kala Olayı: İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaylar.

Günlük hayatımıza bu durumları uyarlarsak "kıl payı" veya neredeyse olarak adlandırabiliriz.

Islak zemine basıp kayarak düşmeniz, çalışma alanındaki kablolara takılıp düşmeniz vb. olaylar bir iş kazasıdır, ancak ıslak zemine basıp ‘’nerdeyse düşüyordum’’ veya ‘’düşmekten kıl payı kurtuldum’’ denmesi bir Ramak Kala Olayıdır. Bu basit örneklere bakılırsa; yaşanan ramak kala olayları iş kazasının habercisi durumundadır. Eğer yaşanan olayı bildirmez / engellemezsek bir daha ki seferde iş kazası ile karşılaşabiliriz.

H.W. HEINRICH'in Kaza Piramidi Teorisi

Heinrich'in kaza piramidi teorisine göre ağır yaralanma ya da ölümle neticelenen her kazanın temelinde 29 maddi hasarlı yada uzuv kaybı, 300 yaralanma olmayan (ramak kala) olay vardır. Bunun yanında 1 ölümlü ya da ağır yaralanmalı iş kazası meydana gelmektedir. Buna dayanarak ramak kala olaylar ve hafif atlatılmış iş kazaları daha büyük iş kazalarının habercisidir. Dolayısıyla işletme içerisinde yaşanan ramak kala olaylarının belirlenmesi, kayıt altına alınması ve yaşanabilecek kazaların önlenmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Heinrich Prensibi

İş Kazası Meydana Gelmesi İçin Gereken Faktörler

İş Kazası oluşması için iki faktörün birleşmesi gerekir. Bunlar nedir dersek?:

Tehlikeli Durum:

  • Tehlikeli ve kötü çevre şartları
  • Düzensiz ve yüksek istiflemi
  • Islak zemin
  • Koruyucu olmayan ekipman vb.
  • Yetersiz aydınlatma

Tehlikeli Hareket:

  • Kişisel dikkatsizlik
  • KKD kullanmamak
  • İş ekipmanları kullanımında güvensiz çalışmak
  • Emniyetsiz taşıma yapmak

Bahsetmiş olduğumuz ramak kala olayı tehlikeli bir durum veya çalışanın yapmış olduğu tehlikeli bir hareket sonucu oluşacaktır. Olumsuz bir durum yaşanmaması için tehlikeyi ortadan kaldırmak aynı zamanda çalışanların da güvenli davranışlar sergilemeleri gerekir.

İşletme içerisinde yaşanan tüm kazaların ya da ramak kala olaylarının kayıt altına alınması, meydana gelebilecek kazaların önlenmesinde ve İSG’ nin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.

İşyerinde İş Güvenliğinin sorumluluğu sadece işverende olmamalıdır. Çalışanlarında bu sürece mutlaka dahil olması gereklidir. Sadece eğitimlerin verilmesi, bilgilendirme yapılması ile çalışanların bu süreçte yer alması yeterli olmayan bir durumdur. Bu nedenle ramak kala bildirimlerini etkin hale getirerek çalışanların da katkı yapmalarını sağlamalıyız.

Çalışanların Ramak Kala Bildirimleri Yapması Nasıl Sağlanır?

İşyerlerinde belirlenmiş olan çalışanların dikkatlerini çekebilecek yerlerde "Ramak Kala Bildirim Kutuları" hazırlanmalıdır. Bu alanlarda çalışanların başlarına gelen ramak kala olayları yazabileceği formların olması gereklidir. Tabi ki öncelikle çalışanların ramak kala olayın tanımı, kazaların önlenmesindeki önemi ve katkıları, aynı zamanda hangi durumların ramak kala olay olduğu konusunda bilinçlendirilmesi gerekir. Oluşturulan alanda bir bölümü de tehlike bildirim olarak ayırarak, çalışanların çalışma ortamlarındaki tehlikeleri bildirmelerini sağlayabiliriz.

Sonuç olarak; İş kazalarının %98’lik kısmı önlenebilir niteliktedir. Bu yüzdelik kısmın bir bölümü kolay ve basit tedbirler alınarak önlenebilir, diğer bölümü içinde sistemli bir çalışma yapılması gerekir. İşletmede yaşanan ramak kala olaylar yaşanabilecek iş kazalarının ayak sesleri olabilir. Ucuz atlatılan, üzerinde durup önlem alınmayan tehlikeli olay sonradan iş kazası olarak geri dönebilir. Bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yürütülen çalışmalarda ramak kala faaliyetleri oldukça önem arz etmektedir.

İş Kazasız Günler Dileğiyle...

İş Güvenliği Şakaya Gelmez
Gözünüz arkada kalmasın istiyorsanız,siz de Türkiye'nin en başarılı OSGB'siyle çalışın.